Amandel aioli (vegan).

Tapas voor gevorderden, aioli zonder zuivel!

Zuivelvervangers, er is veel om te doen. In de sojamelk zit veel suiker, de kokosyoghurt heeft een raar smaakje en vegan kaas is peperduur. Gelukkig komen er steeds meer creatieve recepten met noten langs. Amandelmelk is al goed bekend en makkelijk zelf te maken en we hebben diverse recepten voor cashew-room op onze blog. De zoetige, volvette smaak van rauwe cashews leent zich geweldig voor het vervangen van room, en met een beetje citroensap maak je zelfs creme fraiche. Of zure room voor over je taco’s!

Bestel je verse noten bij ons om er een zuivelvervanger van te maken? Zorg dan altijd dat je rauwe noten koopt. En in het geval van amandelen is het aan te raden geblancheerde amandelen te bestellen. Zo krijgt je zuivelvervanger een mooie witte kleur! Als je het nog makkelijk wilt maken voor jezelf kun je ook notenmelen bij ons kopen. Naast het bekende amandelmeel hebben we ook hazelnootmeel, walnootmeel, pistachemeel en cashewmeel. Meel van cashewnoten is handig voor gebruik in bijvoorbeeld een vegan roomsausje voor de pasta, zo hoeven de noten niet in de blender.

Dit recept is voor de echte tapasliefhebbers die van een hapje knoflook houden. Romige aioli zoals je die kent uit Spanje is lastig om te maken zonder eieren, maar dit recept is echt een goede vervanger! Afhankelijk van je eigen smaak kun je rauwe knoflook gebruiken of de knoflook poffen zoals wij hebben gedaan. Dit geeft een minder scherpe smaak, wat aardser en zoeter. De geblancheerde amandelen moeten goed fijngemaakt worden, als je geen sterke blender hebt kun je dit het beste in een vijzel doen.

Amandel aioli.

Ingredienten:

Werkwijze:

  1. Ga je de knoflook poffen? Rooster deze dan 45 minuten in een oven van 180 graden Celsius, met het topje eraf gesneden zodat je er een beetje olie in kan druppelen. De knoflooktenen kun je zo uit de schil duwen als het klaar is.
  2. Voeg alle ingredienten voor de aioli, behalve de olie, bij elkaar in een sterke blender. Laat draaien tot je een mooie massa hebt.
  3. Voeg druppelsgewijs de olie toe tot je de juiste binding en dikte hebt, het moet op mayonaise lijken!
  4. Proef je aioli en voeg eventueel nog iets zout toe.
  5. Maak een mooie borrelplank en geniet!

 

Geef een reactie