recept mince pies amandelmeel

Britse mince pies.

Ellen schepersDecember 12, 2018

Kruidig en zoet, prachtige kleine taartjes met een rijke vulling.

rozijnen krenten Mince meat in potjes.
Het is eindelijk zo ver, de potten met mince meat die we 2 weken geleden hebben gemaakt zijn genoeg gerijpt! We hebben rozijnen, krenten, sultana's, cranberries, gedroogde appel en amandelschaafsel gemengd met geurige specerijen, appelcider en cognac. De potten met deze vulling stonden op kantoor te rijpen en we konden niet wachten om er mince pies mee te gaan bakken! Mince pies hebben een lange geschiedenis maar inmiddels zijn het feestelijke gebakjes die je rond de kerst in elk Brits huishouden vindt. In Engeland zijn ze veel kant en klaar verkrijgbaar maar de kwaliteit is erg wisselend. Maar omdat mince pies hier lastig te vinden zijn en je het zelf moet doen als je iets goed gedaan wilt hebben, gingen we bij The Nuthouse er zelf maar mee aan de slag. Deze traditionele kersttraktatie wil je niet missen. Ben je nu geïnspireerd maar te laat om mince meat te maken voor kerstmis? Geen nood, mince pies zijn ook zeer geschikt voor oud en nieuw. Neem ons recept voor mince meat en bestel de zuidvruchten en noten snel online. We sturen je bestelling altijd binnen 48 uur op zodat je snel aan de slag kunt met je vers gebrande noten of gedroogd fruit!

Mince pies, de Britse klassieker.

mince pies recept

Ingrediënten:

  • 300 gram mince meat
  • 1 sinaasappel
  • 2 eieren
  • 150 gram koude boter
  • 225 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • poedersuiker

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Pak je keukenmachine uit de kast. Doe de bloem, amandelmeel, suiker en zout in de machine. Snij de boter in blokjes, dit gaat er ook bij. Rasp tenslotte de sinaasappel boven de mengkom. Laat de machine draaien tot je een kruimelig deeg hebt.
  2. Voeg nu 1 eigeel en ongeveer 2 eetlepels water bij. Nu moet je een beetje een zacht deeg krijgen. Stort het uit in een kom en kneed nog even lekker met de hand. Is het te plakkerig? Voeg wat bloem toe.
  3. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast. Zorg ondertussen dat je een muffinblik, wat ronde stekers en een kerstvorm (zoals een ster) steker klaar hebt liggen. Ook heb je straks je extra bloem, deegroller en boter/olie/bakspray nodig. Gebruik dit laatste om de muffinvorm vast in te vetten.
  4. Na het half uur ga je het deeg uitrollen. Zorg dat er lekker ruim bloem op je aanrecht of werkbank ligt en stuif ook wat over de deegroller. Rol je deeg uit tot het ongeveer 3 mm dun is. Experimenteer even met je stekers welke maat je nodig hebt om de muffinvorm te vullen. Stekers met gegolfde randen geven het allermooiste resultaat.
  5. Drapeer je lapjes deeg mooi in het bakblik, schep er met een lepel wat mince meat in en dek af met een leuk vormpje zoals bijvoorbeeld en ster of kerstklokje.
  6. Klop 1 ei een beetje los en gebruik dit om met een kwastje over de pies heen te halen. Bak de mince pies 12 tot 15 minuten, goed in de gaten houden! Uit de oven kun je ze laten afkoelen op een rekje.
  7. Bestrooi met poedersuiker en serveer tijdens kerst bij de gluhwein, genieten maar.