Geen producten (0)

Meergranen brood

 

Een heerlijk recept om zelf meergranenbrood te bakken. Makkelijk vol van smaak en liefde. Brood waar je blij van wordt.

Wat heb je nodig??

  • bloem voor wit brood                                                  200 g

  • roggevolkorenbloem                                                   100 g

  • vijfgranenbloem                                                          200 g

  • sesamzaadje                                                                 1 el

  • maanzaadje                                                                   1 el

  • lijnzaadje                                                                       1 el

  • verse gist                                                                     15 g

  • vloeibare honing                                                           1 el

  • olijfolie                                                                          1 el

  • water                                                                       300 ml

  • zout                                                                               3 g

Bereiding

  • Meng de bloem en het zout. Verkruimel de gist
    in een kommetje met 3 el lauw water. Roer tot
    de gist is opgelost en laat 15 minuten gisten.
  • Giet het gist op de bloem, doe er de honing en de olijfolie bij en beetje bij beetje de rest van het water. Kneed tot een soepel deeg dat niet plakt. Maak er een bal van, leg die in een met bloem bestoven kom en dek af met een vochtige doek. Laat 3 uur rijzen tot het dubbele volume. 
  • Leg het deeg op een werkvlak met bloem en vorm tot een plat vierkant. Sla de vier hoeken krachtig naar het midden, en herhaal dit. Doe er telkens zaadjes bij. Vorm een ovaal brood, bestuif het met bloem en leg het op bakpapier op een bakplaat. Dek af en laat 1 uur rijzen.
  • Haal het brood mét het papier van de bakplaat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en verwarm die 20 minuten voor op 250° C. Zet een schaaltje water op de bodem van de oven.
  • Maak drie insnedes in het brood. Leg het met het bakpapier op de hete bakplaat in de oven.
    Zet die op 230° C en bak het brood 35 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Witbrood.

 

Brood zoals je het eet in Italië en Frankrijk, zacht van binnen met een heerlijke korst.

 

Wat heb je nodig.

  • suiker                                     ½ el
  • patentbloem                         400 g
  • verse gist                               20 g
  • olijfolie                                 50 ml
  • lauw water                         200 ml
  • zout                                        2 el 

     

     Bereiding.

  • Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Los de gist en de suiker op in 200 ml lauw water, giet dit in het kuiltje en meng met een beetje van de bloem. Dek de kom af en laat 45 minuten rusten op een warme plek.

  • Kneed de rest van de bloem met het gistmengsel en de olie tot een soepel deeg. Dek af en laat het ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

  • Kneed het deeg snel door en maak er een lang brood van. Leg het op een met bakpapier
    beklede bakplaat, en laat nog ongeveer 1 uur rijzen. 

  • Verwarm de oven voor op 220° C en zet een schaaltje heet water op de bodem van de oven. Bak het brood 40 à 45 minuten, tot het mooi goudbruin is.

Focaccia basisrecept.

 

 

Wat heb je nodig.

  • verse gist25 g
  • lauw water300 ml
  • olijfolie50 ml
  • honing2 el
  • grof zeezout1 el
  • broodmeel (425 à 475 g)450
  • olijfolie

Bereiding

 

  • Verkruimel de gist boven een kom en roer hem glad met water, de olijfolie, de honing en het zout.
  • Meng er beetje bij beetje het meel door, kneed alles tot een deeg en blijf 5 minuten kneden.
  • Laat het deeg afgedekt met een theedoek circa 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Leg het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak en verdeel het in tweeën. Vorm elke portie tot een bal en druk die uit tot circa 1 centimeter dik.
  • Vet een bakplaat in met olijfolie en bestrooi hem met zeezout. Leg de deegplakken op de bakplaat en dek ze af met een theedoek. Laat ze 30 minuten rijzen of tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Druk met je vingers gaten in het deeg. Sprenkel er royaal olijfolie over en strooi er zeezout over. Voeg smaakmakers naar keuze toe.
  • Bak de focaccia’s in het midden van de oven in circa 10 minuten goudbruin.

Variant met olijf en tomaat

Druk voor het bakken eventueel kerstomaatjes en zwarte olijven in het deeg. Besprenkel royaal met olijfolie en strooi er zeezout over. Bak volgens de aanwijzingen hierboven.

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.

Facebook Pinterest