De Euforij, chocolade zoals het hoort te zijn

De Euforij, chocolade zoals het hoort te zijn

Guilty pleasure

Chocolade, wie is er niet dol op? Het eten van chocola voelt altijd als een feestelijke gebeurtenis. Of je nou als traktatie voor je zelf een reep soldaat maakt, je gasten een chocolaatje bij de koffie geeft of op school/kantoor trakteert met brownies. Iedereen begint te watertanden in blijde verwachting van een mond vol die typische romige smaak. Daarom zijn alle feestdagen ook onlosmakelijk verbonden met chocolade! Denk aan eitjes zoeken met Pasen, chocoladeletters in de schoen met Sinterklaas en natuurlijk kransjes in de kerstboom. Veel van deze culinaire tradities zijn op kinderen gericht. Kinderen houden nou eenmaal van zoet en vooral melkchocolade gaat er altijd prima in. Toch gaat de liefde voor chocola niet weg als je ouder wordt. Misschien verschuift je voorkeur naar donkere chocola, maar het blijft een momentje van verwennen als je chocolade eet. Daarom besloot The Nuthouse de beste chocola die we kennen te gaan verkopen, namelijk de Zaanse chocolade van De Euforij!

Populair door de eeuwen heen

Een korte geschiedenis, het begon allemaal met een vuur in Zuid-Amerika. Grofweg 2000 jaar geleden belanden er bij toeval wat cacaobonen in een vuurtje, de geur die hier vanaf kwam was zo heerlijk dat er ideeën ontstonden om hier iets lekkers mee te maken. Het werd een populair drankje. Fast forward naar de 16de eeuw, inmiddels waren er cacaobonen in Spanje. Meegenomen door de Spanjaarden, en zo langzaamaan verspreidt in heel Europa. In eerste instantie werd chocola alleen gedronken. Ook was het echt een luxe, alleen te bemachtigen door koningshuizen. Rond de 19de eeuw kon je overal in Europa chocola krijgen en begon de prijs te dalen. Uiteindelijk werden er repen van gemaakt die machinaal geproduceerd konden worden en ontstond er ook melkchocolade. De ontwikkeling van chocolade heeft eigenlijk nooit meer stilgestaan. Steeds weer worden er nieuwe smaken aan toegevoegd, wordt het op andere manieren gebruikt en wordt de herkomst opnieuw onder de loep genomen. Toch zal 1 ding nooit veranderen aan chocola, de wereldwijde liefde voor dit prachtige product!

Een exotisch Nederlands product

Onlangs dat cacaobonen een warm klimaat nodig hebben om te te groeien, zijn koude landen zoals Nederland grote spelers in de chocolade. Toen de eerste schepen met cacaobonen in Amsterdam aankwamen is er een drukte rondom het industrieel verwerken ontstaan. De nabij geleden Zaanstreek was al een van de eerste industriegebieden van Europa, met veel fabrieken en molens. De cacao gaf deze streek een nieuwe impuls nadat eerdere industrieën zoals olie wat stilvielen. Door het bewerken van cacao en het produceren van chocolade werd de Zaanstreek een internationaal begrip voor kwaliteitschocola. De hele omgeving was hiermee geholpen want er was veel werkgelegenheid. Naast de cacaoproductie moest er ingepakt en verscheept worden. De fabrieken draaiden op volle krachten en de Zaan kreeg de bijnaam "Cocoa River". Deze rivier stroomt dwars tussen alle fabrieken en zorgde voor makkelijk toe- en afvoer van grondstoffen, materiaal en eindproduct. Veel van de fabrieken uit deze vroege industrialisering zijn uitgegroeid tot grote chocolademerken die wereldwijd bekend zijn. Helaas zijn deze authentieke Nederlandse chocoladefabrieken uiteindelijk grotendeels uit de Zaanstreek verdwenen. Productie in het buitenland was goedkoper, of er kwamen grote internationale merken die de operatie opkochten. Heden ten dage staan er veel fabrieken leeg. Wat er nog aan chocolade over de Zaan komt is in het buitenland gemaakt en krijgt hier in Nederland alleen de finishing touch zoals verpakking. Echte Zaanse chocola, gemaakt in de Zaanstreek, was er dus niet meer.

Zaanse chocolade krijgt een tweede kans

Gelukkig kwamen Wouter en Isabel van De Euforij op het idee om weer een echte Zaanse chocoladefabriek te beginnen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging waren ze op een netwerkbijeenkomst. Daar werd gepraat over de rijke geschiedenis van chocolade uit de Zaanstreek. Tegelijkertijd werd er door trendwatchers benadrukt dat lokale en ambachtelijke producten steeds populairder zouden worden. Isabel en Wouter wisten wat ze te doen stond en ze gingen op zoek naar een chocolademaker. Zo kwamen ze in contact met Jaap, die zijn chocoladesporen al lang en breed had verdient bij Verkade. Hun gezamenlijke doel was om met hun gecombineerde kennis en kunnen dit oude ambacht opnieuw leven in te blazen, en zo werd De Euforij geboren. Sinds 2016 is er dus weer Zaanse chocolade op de markt, met veel liefde en passie gemaakt in de Zaanstreek! Direct aan de Zaan in hartje Wormerveer vind je de fabriek van De Euforij. Een kleinschalige maar zeer professionele productieruimte met prachtige machines waar Jaap met een aantal leerling-chocolademakers druk is met de weg van cacao naar reep.

De ingredienten maken het verschil

In de Zaanstreek worden wel nog cacaobonen gebrand. Hierdoor kan De Euforij alle grondstoffen binnen een straal van een paar kilometer kopen. De chocolade van De Euforij heeft 3 basis-componenten;
  • cacaoboter
  • cacaomassa
  • cacaopoeder
Maar wat nog veel belangrijker is, zijn de dingen die niet in de chocola zitten. Als je op de achter van verpakkingen van goedkopere repen in de supermarkt kijkt zie je gekke toevoegingen. Veel chocolade bevat te veel suiker, of bijvoorbeeld palmolie. Hier kun je goedkoop cacaoboter mee vervangen. De smaak lijdt hier wel onder en dat is zonde. Ook bevat veel chocola vanille-aroma. Naast dat dit dus nooit echte vanille is maar een chemisch nagemaakte smaak, is ook dit niet nodig voor de smaak. Mits je goede cacao gebruikt zoals De Euforij! Voor de binding in de chocolade en de houdbaarheid van de reep wordt lecithine gebruikt. In goedkopere chocolade met een mindere kwaliteit wordt lecithine ook weer als goedkoop vulmiddel gebruikt. Hierdoor bevat de chocolade minder cacao en is dus goedkoper om te maken. In onze Zaanse chocola van De Euforij zit zonnebloemlecithine, terwijl het merendeel van de repen in de supermarkt soja lecithine bevat. Lecithine van zonnebloem gebruiken heeft 2 grote voordelen, soja is namelijk een allergeen en steeds meer mensen kunnen er slecht tegen. Daarnaast is de productie van soja niet milieuvriendelijk.

En De Euforij vindt het milieu juist erg belangrijk!

Zoals eerder benoemd, de meeste grondstoffen voor de chocolade komen van dichtbij. Ook de verpakkingsmaterialen probeert De Euforij zo dicht mogelijk bij Wormerveer te krijgen. De fabriek draait op groene stroom en de uitstoot van schadelijke stoffen is zo veel mogelijk beperkt. Daarnaast is De Euforij ook sociaal begaan. De repen die je bij The Nuthouse bestelt en op verschillende locaties kunt kopen zijn verpakt in een sociale werkplaats. Hier kunnen mensen met een beperkingen een dagbesteding vinden en deel uitmaken van de maatschappij. Ook in de herkomst van de cacao wordt gekeken naar de beste opties. Er hangt een hoop mysterie en argwaan rond de productie van cacao, vooral op het niveau van de teelt. Gelukkig kun je door een UTZ certificering zeker weten dat je te maken hebt met duurzaam geteelde cacaobonen. Als organisatie helpt UTZ de boeren door kennis over te dragen. De boeren krijgen onderwijs in betere landbouwmethodes, onderhandelingstechnieken en goede werkomstandigheden.

Hoe de noten en de chocolade samenkwamen

Op een bruiloft in Friesland ontmoetten Dennis van The Nuthouse en Wouter van De Euforij elkaar voor het eerst. Uit deze ontmoeting is het idee voor een leuke samenwerking geboren. Dit nam de vorm aan van een grote plak chocolade, gevuld met nootjes. Een gezamenlijk product waar we apetrots op zijn! Deze Zaanse Brokkenmakers werden een grote hit. Rocky Road is goed gevuld met mini-marshmallows, cranberries, pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen. Ook is er een Brokkenmaker gevuld met prachtige hazelnoten. Beide zijn verkrijgbaar in pure chocolade of melkchocolade. Wil je iets lekkers voor bij de koffie? Bestel dan een portieverpakking met 170 gram van de Brokkenmakers, een echte traktatie voor jezelf. Wanneer je echt groots wilt uitpakken voor een feestje kun je ook een kilo Brokkenmaker bij ons kopen. Leg deze op een snijplank met een flink mes erbij, je gasten zullen verrukt zijn. De Brokkenmaker Rocky Road in melkchocolade is de absolute favoriet van Jaap de chocolademaker, dat zegt genoeg! Ook vind je onze shop de repen van De Euforij. Pure chocolade met verschillende cacao-percentages, afhankelijk van hoe bitter je smaak is. De repen met 55% zijn heerlijk romig, de repen met 80% zijn geweldig in chocolate chip cookies. Melkchocolade hebben we ook, toegankelijk en licht zoet. Al deze Zaanse chocolade is heerlijk op zichzelf als tussendoortje maar ook leuk om in de keuken te gebruiken. Bekijk ons recepten blog voor ideeën!

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel lekkerder

Indrukwekkende molenstenen en ambachtelijke houten tandwielen terzijde, begonnen we benieuwd te worden naar het eindproduct. Gelukkig heeft De Gouden Engel haar eigen banketbakker rondlopen; de molenaarsdochter! Met de bloemen en melen die haar vader produceert in de molen bakt Judith heerlijke taarten en koekjes, allemaal in haar eigen patisseriekeuken onderin de molen. Uiteraard hebben we daar het een en ander geproefd, met als halfbakken smoes dat we de kwaliteit natuurlijk moeten waarborgen. Met een vriendelijke knipoog kwamen er steeds meer koekjes onze kant op. Inmiddels waren we verkocht. De combinatie van kwaliteit, ambacht en sympathie zorgden ervoor dat The Nuthouse met veel trots producten van maalderij De Gouden Engel verkoopt. Bestel nu een pak bloem of meel zodat je direct aan de slag kunt in de keuken! Proef en ervaar het verschil van ambachtelijke bloem en smaakvol meel.

En dus, nieuw in het assortiment:

Vanaf nu verkrijgbaar in onze shop, verschillen melen en bloemen van Vincent Kraan en De Gouden Engel. We hebben een selectie gemaakt zodat jij makkelijk de volledige ingrediëntenlijst van je bakproject kunt bestellen. Zodra je een order bij ons plaatst gaan we meteen aan de slag om je noten te branden en binnen 48 uur staat je pakketje in de keuken. Naast verschillende pakken op basis van tarwe en spelt hebben we een aantal bijzondere producten. Zoals Lemaire meel. Dit zit eigenlijk tussen bloem en meel in, het wordt namelijk gezeefd (zoals hierboven uitgelegd) maar niet helemaal. Er blijft nog zemelen achter. Hierdoor is het voedzamer dan "schone" bloem. Ook hebben we roggemeel, rogge is een winterharde graansoort die veel vezels bevat. Eet je liever weinig gluten? Dan hebben we 2 meelsoorten speciaal voor jou. Boekweit is een zogenaamde pseudo-graan waar je heerlijke pannenkoeken van kunt bakken, ook kun je er pasta van maken. Daarnaast hebben we rijstemeel, dit meel wordt veel gebruikt in glutenvrije recepten, als vervanging van tarwemeel. LET OP: Ondanks dat deze melen van zichzelf glutenvrij zijn, worden ze verwerkt in een molen waar ook gluten aanwezig zijn.