De Gouden Engel

De Gouden Engel

Het samenspel van mens en wind, graan malen op windkracht en daarmee het oude ambacht van molenaar levend houden.

Bestel bij ons al je bakbenodigdheden

Bakken, per definitie een hobby waar iedereen blij van wordt. Ontspanning voor diegene in de keuken, smullen voor de rest van het gezin. Taarten, koekjes en cakes maak je niet omdat je het nodig hebt, maar omdat je het leuk vindt. En zo vindt The Nuthouse het leuk om jou de beste ingrediënten om mee te bakken aan te bieden! Amandelmeel voor je macarons, rozijnen voor je appeltaart, walnoten voor je carrot cake, dadels voor je cheesecake, kokos voor je makronen, we hebben het allemaal voor je. En nu gaan we dit assortiment uitbreiden met bloem en meel. We hechten veel waarde aan de herkomst en kwaliteit van al onze noten, gedroogd fruit, pitten en zaden. Dus zijn we op zoek gegaan naar een authentieke maalderij (molen dus) voor deze nieuwe producten. We kwamen uit bij De Gouden Engel, een ambachtelijke molen met bio-certificering en een groot assortiment melen. Nu bij ons te bestellen, net als alle vers gebrande noten, notenmixen, zuidvruchten, pitten en zaden.

Een nieuwe ouderwetse molen

Nieuwsgierig naar de molen en de producten gingen team The Nuthouse op weg naar de molen. Na een barre tocht belanden we in Koedijk waar we verwelkomt werden door een charmante molenaar met een grote grijns. Een echte vakman, deze Vincent Kraan. Volle passie en trots kregen we een rondleiding door zijn maalderij De Gouden Engel. Vincent liet ons elk bewegend deel van het proces uitvoerig zien en legde uit wat er op de verschillende verdiepingen van de molen precies gebeurt. De Gouden Engel is een relatief jonge molen, ze is in 2008 op de huidige plek in Koedijk gebouwd. Eerder stond er in Koedijk ook een molen, De Koe. Deze molen werd bestierd door de familie Bos, zij vervaardigden hier veevoer. Toen de originele molen in 1930 gesloopt werd gebeurde die productie al ergens anders. In de loop van de 21ste eeuw ontstond bij de stichting van de familie Bos het idee om een nieuwe molen neer te zetten. Op de plek aan de Kanaaldijk waar de molen nu staat was ook al een elektrische maalderij uit de 1929 aanwezig. Deze gebruikt Vincent bij hoge uitzondering als er echt te weinig wind staat.

Waarom een kleinschalige molen, waarom niet uit de fabriek?

Naast dat we graag leuke samenwerkingen aangaan met kleine, ambachtelijk producenten was er nog een reden om voor de molenaar te gaan. De smaak! Het proces in een meelfabriek is op elk vlak zo ontzettend anders dan bij de windgedreven maalderij, dat je het bijna niet kunt vergelijken. Om te beginnen wordt een meelfabriek een hoogmaalderij genoemd, omdat het vaak bijzonder hoge fabrieken zijn. De werkwijze van de fabriek is meer ontleden dan malen. De 3 onderdelen van de de tarwekorrel worden gescheiden (bloemlichaam, kiem en vezel) door de tarwe nat te maken en door walsen te halen. Vervolgens wordt het bloemlichaam ook nog eens in 2 delen opgedeeld zodat het binnenste deel hiervan tot patentbloem verwerkt kan worden. Door deze scheiding van onderdelen bestaat er ook veel ruimte om te sjoemelen en verlies je daarnaast waardevolle voedingswaarde. Het helemaal witte bloem dat uit een hoogmaalderij komt rollen doet niks voor je lichaam, omdat het eindeloos gezeefd is totdat er echt geen zemeldeeltjes meer inzitten. Het bloem van onze molenaar is iets geler van klein en bevat altijd nog wel een zemel hier of daar. Dat vinden wij helemaal prima, het geeft smaak en voedt je lichaam met vezels. Omdat de tarwekorrels altijd in hun geheel worden gemalen tussen de molenstenen, bevat het eindproduct alles wat in de tarwe zat. Dus ook de tarwekiemolie! Het natmaken van de tarwe en machinaal scheiden is er niet bij, als er geen wind staat wordt er niet gemaald. Dit is ook meteen een belangrijk argument voor de ouderwetse maalderij, er wordt geen stroom verbruikt en er is nagenoeg geen afval. The Nuthouse vindt duurzaamheid en het milieu een serieuze zaak dus we streven altijd naar duurzame producten.

De beste ingredienten en het mooiste gereedschap

Veel van de graansoorten die gemaald worden in De Gouden Engel komen van dichtbij, namelijk uit de Wieringermeer. Hier wordt onder andere tarwe en spelt verbouwd. Eenmaal in de maalderij wordt het graan helemaal bovenin de de molen langzaam naar beneden gestort. De eerste stop is het koppel molenstenen, twee platte ronde stenen met haaks op elkaar staande groeven waar het graan tussen gemalen wordt. Hier vloeit vervolgens het meel uit. Wanneer Vincent bloem wil hebben in plaats van meel, worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd met een draaiende zeefmachine. Zemelen zijn de schilletjes van de graankorrels. Bloem is dus fijner dan meel, maar ook minder voedzaam doordat er geen zemelen meer in zitten. Het verschilt per recept of je bloem of meel nodig hebt om mee te bakken.

Hoe zit het met de tarwekiemolie?

Industrieel geproduceerd meel uit fabriek heeft weinig voedingswaarde. Dit komt vooral doordat de walsen in deze fabrieken eigenlijk alle onderdelen van de tarwe van elkaar scheiden. Het eindproduct is enkel en alleen witte bloem, zonder een restje zemelen, kiemen of gries. En omdat er geen kiemen meer in zitten, loop je ook de gezonde olie uit deze tarwekiemen mis. Bij de molenaar wordt de volledige korrel bij elkaar gehouden tijdens de werkwijze om van graan tot meel te komen. Door het proces van graan malen op windkracht tussen echte molenstenen behoudt de molenaar dus een belangrijke voedingsstof. Deze kiemolie bevat onder andere veel vitamine E, dit helpt je huid mooi en gezond te houden. Vrouwen die zwanger willen worden nemen soms extra tarwekiemolie omdat dit het eitje zou helpen beter in de baarmoederwand te nestelen, hier is echter nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Is spelt beter dan tarwe? En wat is volkoren?

De supermarktschappen liggen vol met speltbrood, speltpasta en bijvoorbeeld koekjes met spelt. Toen de wereld zich begon te realiseren dat regulier wit brood niet zo'n gezonde keuze was, greep de samenleving massaal naar spelt. Maar vaak weten mensen helemaal niet waarom ze beter spelt kunnen eten dan tarwe. Met tarwe is niks mis, maar producten op basis van bloem bevatten weinig voedingswaarde. De voedingsstoffen zitten in de zemelen en kiem, en deze worden eruit gezeefd bij de productie van witte bloem. In het bloemlichaam dat je overhoudt na het zeven zitten weinig bouwstoffen. Om alle gezonde voordelen van dit graan binnen te krijgen moet je dus volkoren producten eten, zoals volkoren pasta, volkoren couscous en volkoren brood. Volkoren wil zeggen dat de gehele tarwekorrel wordt gebruikt dus het bloemlichaam, de zemelen en de kiem. Dat vindt niet iedereen lekker. Het grote verschil met spelt is dat de voedingsstoffen ook in het bloemlichaam zitten, waardoor speltbloem meer voedingswaarde heeft. Speltmeel is dus eigenlijk volkoren, het wordt gemaakt van de gehele spelkorrel. Naast dat speltbloem meer gezonde voedingsstoffen bevat dan tarwebloem, moeten je darmen harder werken om het te verteren. Dit is goed voor je darmflora! Ook heeft spelt een lagere glycemische index, dit is gunstig voor je bloedsuikerspiegel. Voor diabetici is spelt dus een gezonde keuze. Hou je toch meer van producten op basis van tarwe? Kies dan volkoren. Zo krijg je alle vitamines, vezels en eiwitten binnen die dit graan bevat. Met volkoren tarwe als brandstof kan je lichaam extra goed functioneren. Volkorentarwemeel is de gezondste optie op dit gebied. Wanneer je meel gebruikt om bijvoorbeeld koekjes of taart te bakken is het volkorentarwemeel prima te gebruiken, je kunt altijd zelf nog bakpoeder toevoegen.

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel lekkerder

Indrukwekkende molenstenen en ambachtelijke houten tandwielen terzijde, begonnen we benieuwd te worden naar het eindproduct. Gelukkig heeft De Gouden Engel haar eigen banketbakker rondlopen; de molenaarsdochter! Met de bloemen en melen die haar vader produceert in de molen bakt Judith heerlijke taarten en koekjes, allemaal in haar eigen patisseriekeuken onderin de molen. Uiteraard hebben we daar het een en ander geproefd, met als halfbakken smoes dat we de kwaliteit natuurlijk moeten waarborgen. Met een vriendelijke knipoog kwamen er steeds meer koekjes onze kant op. Inmiddels waren we verkocht. De combinatie van kwaliteit, ambacht en sympathie zorgden ervoor dat The Nuthouse met veel trots producten van maalderij De Gouden Engel verkoopt. Bestel nu een pak bloem of meel zodat je direct aan de slag kunt in de keuken! Proef en ervaar het verschil van ambachtelijke bloem en smaakvol meel.

En dus, nieuw in het assortiment:

Vanaf nu verkrijgbaar in onze shop, verschillen melen en bloemen van Vincent Kraan en De Gouden Engel. We hebben een selectie gemaakt zodat jij makkelijk de volledige ingrediëntenlijst van je bakproject kunt bestellen. Zodra je een order bij ons plaatst gaan we meteen aan de slag om je noten te branden en binnen 48 uur staat je pakketje in de keuken. Naast verschillende pakken op basis van tarwe en spelt hebben we een aantal bijzondere producten. Zoals Lemaire meel. Dit zit eigenlijk tussen bloem en meel in, het wordt namelijk gezeefd (zoals hierboven uitgelegd) maar niet helemaal. Er blijft nog zemelen achter. Hierdoor is het voedzamer dan "schone" bloem. Ook hebben we roggemeel, rogge is een winterharde graansoort die veel vezels bevat. Eet je liever weinig gluten? Dan hebben we 2 meelsoorten speciaal voor jou. Boekweit is een zogenaamde pseudo-graan waar je heerlijke pannenkoeken van kunt bakken, ook kun je er pasta van maken. Daarnaast hebben we rijstemeel, dit meel wordt veel gebruikt in glutenvrije recepten, als vervanging van tarwemeel.

LET OP: Ondanks dat deze melen van zichzelf glutenvrij zijn, worden ze verwerkt in een molen waar ook gluten aanwezig zijn.