Easy healthy recept: zelf notenmelk maken!

Notenmelk is een goed alternatief op koemelk of bijvoorbeeld sojamelk. De pakken uit de supermarkt zijn vaak erg zoet en bevatten additieven. Vooral als je niet teveel toegevoegde suikers wil binnenkrijgen is je eigen notenmelk maken een mooie oplossing! We hebben een basisrecept voor je wat bruikbaar is met ongeveer alle noten. De meest gebruikte noten voor melk zijn de amandelen en cashews, maar je kunt melk maken met iedere noot die je lekker vindt. Gebruik wel altijd rauwe noten! Let op: de noten moeten een nacht weken voordat je ze kunt verwerken dus begin op tijd.

Basisrecept notenmelk

Ingredienten

– 250 gram rauwe noten naar keuze

– 1 liter water

– snufje zout

– eventueel kaneel of bijvoorbeeld dadels voor een beetje zoet

Benodigdheden

– sterke blender

– kaasdoek of koffiefilter

Aan de slag

– Doe de noten in een grote kom of kan met genoeg water zodat ze onder water staan en laat een nachtje weken. Vervolgens giet je de noten af en doe je ze in de blender met het zout, je overige toevoegingen naar smaak en 1 liter water. Goed pureren tot ze helemaal klein zijn!

– Neem je kaasdoek of koffiefilter en leg dit in een zeef zodat je je notenmengsel erdoorheen kunt gieten. Knijp de pulp goed uit voor de laatste druppels notenmelk. Leg de notenpulp apart.

– Zet je notenmelk in de koelkast, de melk is 3 tot 5 dagen houdbaar.

notenmelk recept The Nuthouse

Mooi meegenomen

Gooi je notenpulp niet weg, hier kun je nog allerlei lekkere dingen mee maken! Zo kun je de pulp van bijvoorbeeld amandelen in de oven op een bakplaat drogen tot amandelmeel en gebruiken in koekjes of taarten. Meng de vochtige pulp in een smoothie of breakfast bowl voor extra vezels. Ook kun je notenhummus maken van walnotenpulp, door wat olijfolie, citroensap, peper en zout toe te voegen, verrassende smaak op een toastje!

Geef een reactie