Kerststol.

kerststol maken

Een kerststol met je eigen amandelspijs bakken!

Begin december hebben we je een recept gegeven om amandelspijs te maken. Spijs moet namelijk lekker rijpen, het heeft tijd nodig om de volle smaak te ontwikkelen. Op het kantoor van The Nuthouse waren we ook aan de slag gegaan met amandelmeel en suiker, onze pot amandelspijs stond al een tijdje te rijpen. Omdat we alleen Spaanse amandelen gebruiken krijgen bijvoorbeeld marsepein en zo ook spijs een heerlijke diepe smaak wanneer je het goed de tijd geeft. Heb jij amandelspijs gemaakt? Nadat het minstens 2 weken heeft gestaan kun je er mee aan de slag, bijvoorbeeld door een banketstaaf of een kerststol te bakken. Maak je spijs af door er een eidooier doorheen te kneden voordat je een recept gaat maken!

amandelspijs recept amandelmeel
Klik op de foto voor het recept van amandelspijs.

Kerststol is een traditioneel onderdeel van het kerstontbijt en over de geschiedenis ervan bestaan de wildste verhalen. Wel is het aannemelijk dat de receptuur oorspronkelijk uit Duitsland komt. Een stol is altijd gevuld met spijs en bedekt met poedersuiker maar de overige ingrediënten kunnen best verschillen. Wij hebben een kerststol gebakken met een mix van rauwe noten en heerlijke dikke rozijnen.  Dit soort brood bakken is niet moeilijk maar het kost wel tijd. Je gist moet de tijd krijgen om te gaan werken zodat je een mooi luchtig brood krijgt. Bestel dus meteen de benodigde noten en gedroogd fruit zodat je snel aan de slag kan.

Kerststol.

recept kerststol

Ingrediënten:

 • 100 gram gele rozijnen
 • 100 gram blauwe rozijnen
 • 100 gram rauwe noten gemengd
 • 150 gram zelfgemaakte amandelspijs (recept)
 • 40 gram suiker
 • 350 gram bloem, plus extra om te stuiven
 • flinke snuf zout
 • 1 ei
 • 20 gram verse gist (uit de koeling)
 • 100 gram boter, in 2 stukken van 50 gram
 • poedersuiker

Werkwijze:

 1. Doe de rozijnen in een bakje en gooi er warm water overheen tot ze onderstaan, ze moeten even wellen zodat ze niet te droog worden in de oven.
 2. Neem een grote kom en doe er de bloem, suiker, zout, gist en 50 gram van de boter in. Kneed en meng net zo lang tot je een mooi deeg hebt! Dit kun je ook in een standmixer doen.
 3. Giet de rozijnen af en doe ze bij het deeg. Hak de noten fijn en doe deze ook bij het deeg. Kneed het nu nog een keer goed door zodat alles goed verdeeld is.
 4. Pak een schone kom en stuif hier wat bloem in. Maak van het deeg een mooie bal en leg dit in de kom. Dek af met een theedoek en zet weg op een warme plek zonder tocht. Laat het deeg minstens een uur rijzen, het is de bedoeling dat het 2 keer zo groot wordt.
 5. Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Rol van je spijs 2 dikke staven.
 6. Bestuif je aanrecht met flink wat bloem en haal het deeg uit de kom. Splits het in 2 delen (je maakt 2 broden), het is zaak om voorzichtig met je deeg om te gaan zodat de lucht die er in komt tijdens het rijzen niet plat slaat. Maak van elke bal deeg een rechthoek, leg de staaf amandelspijs in het midden en vouw dicht. Druk de lange rand zachtjes aan en vouw de korte uiteindes een beetje bij elkaar. Duw de rozijnen goed naar binnen zodat ze niet zwart aanbakken.
 7. Bekleed een bakplaat met papier, stuif hier wat bloem op en leg je broden met genoeg tussenruimte op de plaat. Laat ze zo nog een half uur rusten.
 8. Klop het ei los en bestrijk de kerststollen hiermee. Schuif in de oven en bak voor 40 minuten, bekijk na 30 minuten even of ze niet te donker worden.
 9. Als de stollen uit de oven komen laat je ze afkoelen, dan leg je ze op een rekje om te bestrijken met gesmolten boter. Daarna meteen poedersuiker en je stol kan op tafel!

Geef een reactie