Libanese muhamara-dip.

De Libanese keuken wordt steeds bekender in Nederland. Velen zijn al wel bekend met dingen als falafel en humus maar deze keuken biedt zoveel meer! Libanezen zijn gek op hapjes en een hoop klassieke gerechten bestaan dan ook uit verschillende dips. Heerlijk met platbrood of zoals wij het gedaan hebben, met een crackertje. Onlangs proefden we een Libanese dip op basis van paprika’s en walnoten en het was zo lekker dat we er een receptje van hebben gemaakt. Kijk je mee?

Onze walnoten komen uit Chili en we zijn er erg trots op. Naast dat het mooie dikke noten zijn om te zien is de smaak licht zoet en zijn de walnoten niet te vet. Bij The Nuthouse bieden we 2 varianten walnoten aan; de kwarten en de halfjes. Wanneer je een wortelcake bakt en de noten erop liggen als decoratie zijn de halve een uitkomst, deze zijn mooi gaaf en echt groot. De walnoten halfjes worden namelijk me de hand gekraakt waardoor er bijna geen breuk is, ouderwetse nijverheid! Als je de walnoten toch in een smoothie of vegaballetjes gaat verwerken dan kun je ook de kwartjes nemen. Omdat deze met de machine worden gekraakt en gepeld zijn ze wat fijner, en hier is de prijs ook naar. Voor deze dip is het leuk om beide walnoten te hebben zodat je je borrelplank kunt decoreren met mooie halve walnoten.

Voor dit recept kun je de walnoten en havermout direct bij ons bestellen, dan sturen we het binnen 48 naar je op. Maar voor de rest van de ingrediënten moet je misschien even langs een Turkse winkel of heel ruim gesorteerde supermarkt. De basis van deze dip is naast walnoten namelijk ajvar, een pasta van geroosterde paprika’s. Kun je dit niet vinden? Neem dan 3 paprika, steek een brander van je gasfornuis aan en hou de paprika’s in de vlam totdat ze zwart geblakerd zijn. Laat even afkoelen en pel het zwarte velletje er af, dan kunnen ze zo in de blender of keukenmachine. Daarnaast vindt je in de boodschappenlijst granaatappelsiroop, ook dit is het makkelijkst te krijgen bij de Turkse groentewinkel. Nergens te krijgen? Gebruik een eetlepel honing en een flinke lepel granaatappelpitjes.

Libanese muhamara, dip van paprika en walnoten.

Muhamara.

Ingrediënten:

  • 75 gr walnoten kwartjes 
  • 20 gr walnoten halfjes 
  • 100 gr havermout 
  • 2 eetlepels ajvar (geroosterde paprikapasta, kun je dit niet vinden rooster dan 3 paprika’s)
  • 1 limoen
  • 1,5 eetlepel milde olijfolie
  • 2 eetlepels granaatsiroop (Turkse groenteboeren verkopen dit)
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de halve walnoten en limoen in de blender of keukenmachine. Pers de limoen erboven uit en laat draaien tot je een grove dip hebt!
  2. Serveer met pita’s of bijvoorbeeld onze salty crackers.  Combineert heerlijk met dry roast pistachenoten en ongezwavelde abrikozen.
Gevarieerde borrelschaal met pistachenoten, muhamara en abrikozen.

Geef een reactie