notenpepernoten recept

Noten Pepernoten

Ruben GraveNovember 30, 2018

Notenpepernoten Recept

De Pieten sluipen rond om in de gaten te houden of iedereen wel lief is, de zak van Sinterklaas begint gevuld te worden met cadeautjes, de maan schijnt door de bomen en elke ochtend rennen kinderen naar hun schoen om te kijken of de Sint langs is geweest. Een overdaad aan chocola, marsepein, banketstaven maar ook pepernoten! Laten pepernoten nou de perfecte december baksels zijn om een beetje gezonde noten aan toe te voegen. Leuk om samen met de kinderen te doen, zelfgemaakte pepernoten zijn makkelijk en snel om te maken. En de geur die ze in huis geven brengt je helemaal in Sinterklaas sfeer! Voor deze pepernootjes hebben wij cashewmeel en walnootmeel gebruikt. Sinds kort hebben we een prachtige notenrasp bij The Nuthouse en kunnen we meel malen van alle noten. In de webshop vind je walnootmeel, hazelnootmeel, cashewmeel, pistachemeel en amandelmeel. In veel recepten kun je notenmeel gebruiken als vervanger van bloem. Dit is bijvoorbeeld handig als je glutenvrij wilt eten, maar het geeft je cake of taart ook een andere smaak. Wat dieper en notiger! En je krijgt extra proteine binnen in plaats van alleen maar koolhydraten.

Noten pepernoten.

Ingredienten:

- 225 gram notenmeel (zoals hazelnootmeel, cashewmeel, amandelmeel of walnootmeel) - 50 gram tarwebloem plus wat extra - 75 gram suiker - 2 eetlepels honing - 1 ei - 2 eetlepels speculaaskruiden - flinke snuf zout notenpepernoten maken

Werkwijze:

- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. - Neem een beslagkom en doe het notenmeel, de bloem, suiker, kruiden en zout hier in. Meng alles goed door. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken. - Kluts het eitje even in een kommetje en doe dit erbij, de honing kun je nu ook toevoegen. - Nu begint je deeg te vormen, kneed het net zolang tot alles dezelfde kleur heeft en er geen los bloem of notenmeel in de kom meer zit. - Stuif wat bloem op je aanrecht, doe wat bloem op je handen en verdeel het deeg in 2 ballen. Deze rol je met je handen tot je 2 rollen hebt van ongeveer 2 cm diameter. Leg ze vlak naast elkaar en begin er schijfjes af te snijden, zo groot of klein als je de pepernoten wil hebben. - Rol elk schijfje tot een balletje en leg op de bakplaat. De pepernootjes gaan niet rijzen dus ze kunnen best dicht op elkaar. - Schuif de bakplaten de oven in en laat ze ongeveer 15 minuten bakken. Hou de pepernoten na 10 minuten in de gaten, ze moeten bruin worden maar niet verbranden en dat kan ineens heel snel gaan! - Als de pepernoten gaar zijn haal je ze uit de oven om af te koelen. Geniet alvast van de geur in je keuken en daarna van de nootjes zelf!