Notenkrans met pistache en custard.

recept pasen

De belangrijkste maaltijd van de dag staat rond Pasen in de spotlight. Gezellig met de hele familie aan tafel met verse sappen, warme broodjes en natuurlijk eieren! We eten met Pasen eieren omdat het in veel geloven traditie was om te vasten. Dit gebeurde van Aswoensdag tot Pasen en in die tijd at je bijvoorbeeld geen vlees of eieren. Na de vastenperiode mocht je alles weer eten en schoof je dus maar wat graag een eitje naar binnen!

Inmiddels is Pasen voor veel mensen een gezellige gelegenheid om familie op te zoeken en samen uitgebreid te tafelen. Daarom hebben we een heerlijk recept gemaakt voor het Paasontbijt of -brunch. Deze notenkrans is makkelijk en snel te maken, ook geschikt om met de kinderen te doen. De krans is van bladerdeeg en wordt gevuld met custard, hier worden gehakte noten in gemengd. Je kunt de custard ook de dag voor je Paasontbijt alvast maken, dan hoeft de notenkrans alleen nog maar in de oven.

Hieronder eerst het recept voor de custard! Ook wel bekend als banketbakkersroom. De prachtige gele kleur past natuurlijk uitstekend op je Paastafel. De romige smaak komt van de eidooiers en ook proef je een vleugje vanille. Gebruik voor dit recept een peul vanille, dit geeft de beste smaak. Vanille essence in een flesje is vaak synthetisch en is minder lekker. Zo’n boon snij je open en je schraapt de zaadjes eruit, deze gebruik je in je recept. De lege peul kun je in een potje met suiker doen, zo heb je altijd vanillesuiker in huis en gaat er niks verloren.

Notenkrans van bladerdeeg, gevuld met pistachenoten en verse custard.

Ingredienten:

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling
  • 40 gram gepelde pistachenoten
  • 40 gram gemengde noten rauw (je kunt bijvoorbeeld ook alleen amandelen gebruiken)
  • beetje poedersuiker
  • 6 eieren
  • 500 ml slagroom
  • 1 peul vanille
  • 75 gram suiker

Werkwijze custard:

  1. Snij de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met het puntje van je mes de zaadjes er uit. Deze zaadjes doe je samen met de slagroom in een klein steelpannetje. Zorg dat je vast een garde klaar hebt liggen. Zet het vuur zachtjes aan.
  2. Scheid voorzichtig 5 van de eieren en vang de dooiers op in een grote kom. Voeg ook 1 heel ei toe. Het eiwit van de 5 eieren gebruiken we verder niet in dit recept.
  3. Voeg de suiker toe aan de eidooiers en mix alles tot een mooie gladde massa. Kan met een handmixer of in een machine!
  4. Ondertussen hou je je slagroom in de gaten, zodra het een beetje begint de borrelen en bubbelen is de room klaar voor actie.
  5. Zet het vuur zo zacht mogelijk en mix met behulp van de garde het ei-suiker-mengsel in de slagroom. Giet niet alles in 1 keer, steeds een beetje.
  6. Blijf roeren met de garde tot de custard wat dikker wordt. Zet het gas dan meteen uit! Als je het te lang laat doorgaren krijg je zoet roer-ei namelijk.
  7. Zet de custard weg in een afgedekte kom om af te koelen. Na een uurtje ongeveer kan het in de krans. Langer bewaren? Zet de kom in de koelkast.

Werkwijze notenkrans:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. De mooiste krans krijg je door een groot vel bladerdeeg te gebruiken, deze kun je tegenwoordig in de meeste supermarkten in het koelschap vinden. Niet gevonden? Plak dan een aantal kleine bladerdeegvellen aan elkaar met een beetje ei
  3. Zorg dat je een rechthoek aan bladerdeeg hebt.
  4. Hak je noten grof tot je een mooi mengsel hebt, bewaar hiervan een klein beetje als garnering.
  5. Giet de custard over het bladerdeeg en smeer het netjes uit. Laat aan de bovenkant een plakrand van een centimeter vrij! Strooi je gehakte nootjes er overheen.
  6. Neem een bakplaat en bekleed met bakpapier. Zorg dat je een ronde steker klaar hebt liggen, bijvoorbeeld voor koekjes. Deze gaat straks in het midden van de krans om de vorm mooi rond te houden tijdens het bakken.
  7. Rol je vel bladerdeeg met de vulling op, van beneden naar boven. Vouw de vrijgelaten rand bovenaan er goed in vast.
  8. Pak de rol op en leg hem voorzichtig om je steker heen. Nu kun je de rol gaan insnijden, gebruik een scherp mes en maak schuine strepen voor het mooiste effect.
  9. Strooi de apart gehouden noten over de krans en zet hem 40 minuten in de oven.
  10. Wanneer de krans klaar is haal je voorzichtig de steker uit het midden, leg je de krans op een mooi bord en bestuif je het met poedersuiker. Versier eventueel met chocolade paaseitjes.
  11. Geniet van je Paasontbijt!

 

 

Geef een reactie