Olijfolie, vloeibaar goud!

olijfolie kopen online

Groen, zwart of paars?

Olijven, je vindt ze heerlijk of je vindt het niks. Over de smaak van olijven valt niet te twisten, het is de mediterrane versie van spruitjes. De smaak is bitter, en dat is niet naar ieders wensen. Of je van bittere smaken zoals koffie, witlof en olijf haalt is grotendeels genetisch bepaald. Maar als je er van houdt, dan ben je dol op olijven! Groen, zwart, bruin en zelfs paars met een prachtig glazend velletje. Zodra je er in bijt kom je bij het zachte vruchtvlees waar die heerlijke smaak in zit. Naast een goed glas wijn hoort een bakje olijven, misschien zelf wel gevulde olijven met een stukje paprika, een flinke knoflookteen of een heerlijke Spaanse amandel! Of je maakt er een tapenade van met basilicum en pijnboompitjes. Veelzijdig vruchtje dus.

Een olijf is geen one trick pony.

Naast een klassiek borrelhapje of garnering voor je pasta hebben olijven nog een belangrijke functie in ons voedingspatroon, want ook jij hebt een fles olijfolie in de keuken staan toch?  Al in de bijbel werd over olijven geschreven en we kunnen er vanuit gaan dat in de oudheid ook al olijven geperst werden.
De vrucht en pit zijn namelijk rijk aan olie. En niet zomaar een olie! Olijfolie zit vol goede omega 3 vetzuren. De gezonde vetten waar je vaak over hoort zitten onder andere in noten, avocado’s, vette vis en olijfolie. Het klassieke mediterrane dieet waar je slank en vitaal 100 mee kan worden.

Overal olie bij!

Hier in Nederland kennen we olijfolie vooral als ingredient voor salade dressings, maar dit is eigenlijk heel beperkt. In veel warme landen zijn olijven en olijfolie deel van het ontbijt, vaak in combinatie met witte kaas en groente of fruit. Ook zie je vaak schaaltjes grassige groene olie met vers brood op tafel staan in restaurants, een lekker hapje om de eetlust op te wekken.
Met een smaakvolle olijfolie kun je gerechten ook echt afmaken. Serveer een frisse gazpacho met wat druppels olie bovenop de koude soep, het effect is prachtig. Of maak eens een pasta tricolore met verse tomaat en basilicum, samengehouden met heerlijke olijfolie, voor echt pure smaken. Gegrilde groenten die een zoet tintje krijgen als ze lekker gaar zijn, zoals bijvoorbeeld paprika’s en aubergine, overgiet je met een scheutje vloeibaar goud om de smaak mooi uit te laten komen. Maar ook koude bereidingen met vis doen het geweldig met olijfolie. Denk aan octopussalade met een pittig pepertje of ingelegde ansjovis met citroen, olijfolie en zout.

Onze vrienden van Methoni.

De leveranciers waar The Nuthouse mee samenwerkt zijn vaak mensen die we leren kennen via de boerenmarkten waar we noten verkopen, zo ook onze partners van Methoni. Vader en zoon duo bestaande uit Philip senior en Philip junior staan al jaren elke zaterdag met ons op de markt en we zijn allemaal groot fan van hun olie. Geproduceerd in Griekenland met olijven van hun eigen land. Philip senior kocht ooit een Grieks stuk grond met het idee om daar later pensioen te gaan vieren. Tot die tijd was het vooral een heerlijke plek om vakantie te vieren. Tijdens zo’n vakantie zag hij boeren uit de regio bedrijvig in de weer met karren vol olijven. Bij navraag bleek dat deze boeren hun olijvenoogst naar de persen aan het brengen waren. Philip keek eens goed naar de weelderige olijfbomen op z’n eigen landje en kreeg een ingeving, hij ging ook olie laten maken! In eerste instantie een kleine lading om te gebruiken als relatiegeschenk voor zijn makelaarskantoor in Nederland. Echter viel de olie zo in de smaak bij zijn contacten dat er al snel vraag was naar meer van deze verrukkelijke olie! Dit alles speelde zich af tijdens de economische crisis, toen de huizenmarkt op z’n gat lag. Op iets grotere schaal olijfolie produceren en verkopen was dus een mooie bijverdienste.
Inmiddels zijn de flessen en blikken van Methoni wereldberoemd in Amsterdam en te vinden in menigeen restaurantkeuken. Ook in de betere horeca-groothandel kom je deze naam tegen. Als particulier kun je op de markt in Amsterdam terecht, of bij ons! We vinden het ontzettend leuk om met bevriende leveranciers samen te werken en al helemaal als ze mooie producten maken met zoveel passie.
Bestel je een fles Griekse olijfolie extra virgin bij The Nuthouse? Dan gaan we meteen voor je aan de slag, binnen 48 verzenden we je bestelling.

Sommige Griekse mythes zijn echt.

De naam Methoni verwijst naar de streek waar het land ligt waar de olijven groeien. In een zuidelijke punt ligt het landje van Philip senior en de locatie is perfect voor 1 specifieke olijf, namelijk de Koroneiki. Door de ligging in de heuvels aan zee waar een frisse westenwind waait kan het olijfje hier optimaal groeien. De mistral wind die door de oude bomen waait zorgt voor een natuurlijke bestrijding van schimmels. Sommige bomen zijn al honderden jaren oud. De vruchtbare grond en het lokale ecosysteem zorgen voor een rijke voedingsbodem, zo hoeft er dus weinig gerommeld te worden met het kweekproces.
De Koroneiki is een relatief kleine olijf met vooral een grote pit en niet heel veel vruchtvlees. Niet erg geschikt om zo te eten dus, maar des te beter voor olijfolie! Hoe minder vruchtvlees, hoe minder water een olijf bevat. En hoe minder water, hoe meer olie. Het oliegehalte is 27% en dit is bijzonder hoog. Er komt dus lekker veel olie uit deze krachtpatsers.
Tijdens de koude maanden worden de olijven geplukt, dit gaat altijd met de hand. Vervolgens gaan de vruchten snel naar de persen en worden ze binnen 48 uur verwerkt tot olijfolie. Voor de kwaliteit en smaak is het belangrijk om dit snel te doen, van rondhangen in een opslag worden olijven niet lekkerder. Dat gebeurd pas als de olie af is, deze gaat in grote amphora’s om 8 tot 10 weken te rijpen. Amphora’s zijn aardewerken potten die al in de oudheid gebruikt werden voor opslag en rijping. Herkenbaar aan de ronde buik, slanke hals en grote oren aan weerszijden.
Na de rijping gaat de olie in de fles zonder verdere toevoegingen! Je hebt dus altijd 100% superior extra virgin olijfolie van enkel en alleen Koroneiki olijven.

Hoe de ene olijfolie de andere niet is.

Door alleen maar Koroneiki olijven te gebruiken, deze binnen 48 uur uit te persen en niks toe te voegen, mag de olie van Methoni extra virgin heten. Deze term wil zeggen dat de olie uit de eerste persing is en daardoor helemaal zuiver is. Voor de smaakbeleving is de zuurtegraad van olijfolie heel belangrijk. Dit wordt gemeten in percentages en het is van belang om de zuurgraad onder de 0,8% te houden om het stempel extra virgin te mogen voeren. De olie van Methoni heeft een zuurgraad van minder dan 0,3% en dit is wat het zo’n fantastische olie maakt. Echt iets om trots op te zijn!
Met olijfolie wordt namelijk veel gesjoemeld. Wanneer je een fles in de supermarkt koopt staan er allerlei spannende kreten op het etiket om te verbloemen dat het eigenlijk slechte olie is. Te oud, gemengd met andere olies (zonnebloem, maiskiem) en zelfs mixen van olijven uit verschillende regio’s. Je hebt uiteindelijk geen idee wat  er precies in die fles zit en de smaak is zelden echt goed. Kies dus voor een kleinschalige olieproducent als Methoni als je wil weten wat je op tafel zet.

Eindelijk zo’n heerlijke fles olie in huis?

Onthou dat olijfolie graag van donker en koel houdt. Licht is een grote vijand, daarom zit goede olie altijd in donkere flessen zoals onze donkergroene glazen Methoni-flessen. Hoe verleidelijk het ook is om ze op een mooie lichte plek in je keuken neer te zetten, doe het niet! De kwaliteit gaat dan hard achteruit.
Ook is het goed om te weten dat de olie niet zo van lucht houdt, draai de dop er altijd zo snel mogelijk weer op. Hierdoor is het beter om niet meer olie te kopen dan je in relatief korte tijd gebruikt. Liever 1 keer per maand een flesje bestellen dan de olie jaren in de kast hebben staan. Onze ervaring leert dat zelfs de grote flessen er snel doorheen gaan door de geweldige smaak!
Olijfolie, en vooral extra virgin, raden we niet aan om in te bakken. Helemaal met de exceptionele lage zuurgraad van de Methoni olie verbrandt de olie op hoge temperatuur te snel en dit is echt zonde van de smaak.

Geef een reactie