Risalamand.

Romige Deense rijstpudding met kersen, amandelen en een verrassing! Klassiek toetje voor na het kerstdiner.

Een machtig dessert met prachtige kleuren waardoor je zomaar in de prijzen kan vallen! Traditioneel wordt in Denemarken de avond van 23 december een grote pan rijstpudding gekookt die gedurende heel Kerstmis op tafel komt in verschillende variaties. Risalamande is daarvan de leukste! De in melk gekookte rijst wordt samengevoegd met gehakte amandelen, room en kersen waardoor je een prachtig schaaltje sneeuwachtige rijstpudding hebt. Maar in 1 van de porties zit altijd een hele amandel verstopt! De gelukkige vinder wint een prijs, vaak een mooi stuk chocola of een hart van marsepein. Volgens de traditie is dit spelletje ook een beetje gemeen, degene die de amandel heeft houdt deze zo lang mogelijk verborgen want het hele gezelschap moet blijven eten van de pudding tot de amandel is gevonden. Dat is best machtig na een heel kerstdiner!

Net zoals wij wortelen achterlaten voor het paard van Sinterklaas laten de Denen een bordje rijstpudding achter voor Nisse, hun kerst-elf. Deze Nisse is nogal ondeugend en houdt er van om grapjes uit te halen, vandaar de eigenlijk gemene traditie met de ene amandel. De naam risalamande klinkt eerder Frans dan Deens en dit klopt ook, het is afgeleid van het Franse riz a l’amande!

In de pudding gaat lekker veel amandelschaafsel, dit geeft een lekker nootachtig accent aan de verder erg zoet en romige smaak. Amandelschaafsel wordt gemaakt van geblancheerde amandelen, dit wil zeggen dat de amandelen kort gestoomd worden zodat het bruine velletje loslaat. Wat overblijft zijn de mooie witte amandelen die je bij ons kunt bestellen. Ze worden verwerkt tot amandelmeel, amandelschaafsel en op diverse manier gebrand. We werken uitsluiten met Spaanse amandelen, uit Valencia om precies te zijn, want dit zijn de beste.

 

Risalamande.

Ingrediënten:

  • 200 gram dessert rijst
  • 50 gram suiker
  • 100 gram amandelschaafsel
  • handje rauwe amandelen naturel
  • 1 vanillestokje
  • 800 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • kersen op sap, of andere fruit

rijstpudding amandelschaafsel

Werkwijze:

  • Gebruik een kookpan met een dikke bodem, het liefst met anti-aanbaklaag. Schraap met het puntje van een mes het vanillestokje uit en doe de zaadjes met de melk, suiker en rijst in de pan. Zet het op zacht vuur.
  • De rijst moet 20-30 minuten zo pruttelen, dessertrijst heeft wel de neiging te gaan klonteren en plakken dus roer zo af en toe en hou goed in de gaten dat de onderkant niet aanbakt en de melk niet te hard kookt.
  • Klop ondertussen de slagroom op. Geen zin in of geen mixer? Tegenwoordig kun je ook kant en klaar geklopte slagroom kopen, lekker makkelijk!
  • Hou van de amandelen 1 apart, de rest kun je grof hakken.
  • Wanneer de rijst gaar is en de melk ingekookt is, is de pudding klaar en neem je het van het vuur. Laat helemaal afkoelen.
  • Na een uurtje is de rijstpudding in principe wel koud. Meng het amandelschaafsel en 2/3 van de gehakte amandelen er goed doorheen. Vouw dan voorzichtig de slagroom in de rijst, als je te hard roert gaat alle lucht er uit en heb je straks niet de lekker fluffy pudding die je wilt.
  • Serveer in glaasjes. Vergeet niet de ene hele amandel in 1 glaasje te verstoppen. Traditioneel garneer je de pudding met kersen in siroop maar je kunt ook ander fruit nemen natuurlijk. Bovenop het fruit strooi je nog wat gehakte amandelen. Nu wissel je op hoog tempo de glaasjes om en om tot je zelf niet meer weet waar de amandel in zit.
  • Zet de glaasjes risalamande op tafel en leg het spel uit aan je gasten, vergeet niet een cadeautje klaar te leggen!

rijstpudding kerstmis

 

Geef een reactie