Spaghetti met vega balletjes.

Heb je onze vegaburgers wel eens gemaakt? We waren zelf verrast door de mooie structuur, je had bijna niet door dat het geen vlees is. Inmiddels is goed bekend dat elke dag vlees eten niet nodig is, zelfs ongezond kan zijn, en dan het erg belastend is voor het milieu. Daarom zijn we altijd op zoek naar leuke alternatieven op vlees, met name vervangers waar je noten voor kunt gebruiken. Dergelijke producten op basis van noten voorzien je namelijk ook in je dagelijkse behoefte aan eiwitten, een belangrijk deel van je voeding wat soms lastig is om genoeg binnen te krijgen als je geen dierlijke producten eet.

Zo ontstond het idee om gehaktballetjes te maken zonder vlees, voor een klassieke “spaghetti and meatballs”. De combinatie van bonen en noten wordt vaker gebruikt in bijvoorbeeld vegaburgers omdat het een textuur geeft die dicht in de buurt komt van gehakt. Niet te compact alsof het deegballetjes zijn, maar ook niet zo bros dat de balletjes uit elkaar vallen. Gebruik je favoriete tomatensaus hiervoor en het liefst verse pasta! Deze balletjes gaar je in de oven, in de koekenpan heb je namelijk kans dat ze uit elkaar vallen of niet gelijkmatig gaar worden.

Tot slot staat er onderaan nog een receptje voor vega Parmezaanse kaas, ook dit maak je heel makkelijk met noten. Een bordje pasta is namelijk niet af zonder kaas! Wist je dat je heel veel verschillende soorten kazen kunt maken van noten? Bekijk dit artikel voor meer informatie.

 

Spaghetti met vegaballetjes.

Ingrediënten:

  • blik kidneybonen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel sojasaus
  • 100 gr zonnebloempitten
  • 50 gr walnoten halfjes
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • pasta
  • je favoriete tomatensaus
Verse pasta en een stevige tomatensaus.

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Snij de ui en knoflook fijn en fruit dit even aan in een koekenpan tot het mooi glazig is. Ondertussen kun je de kidneybonen vast afgieten en goed afspoelen. Zet ook vast een pan ruim water op voor de pasta, vergeet niet dit goed te zouten.
  3. Pak je keukenmachine en doe er de zonnebloempitten en walnoten in, laat draaien tot het een grof meel is. Voeg nu de groene kruiden, cayennepeper als je van pittig houdt, peper en zout toe.
  4. Gooi de kidneybonen ook in de keukenmachine en laat even draaien, het hoeft geen fijne pasta te worden, de balletjes zijn het lekkerst als er nog wat textuur in zit. Doe je mengsel in een grote kom, voeg sojasaus en de gefruite ui en knoflook toe. Even goed doormengen!
  5. Draai nu balletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze op de bakplaat.
  6. Schuif in de oven en laat 15 minuten garen.
  7. Kook ondertussen de spaghetti en warm je saus op.
  8. Wanneer alles klaar is kun je de pasta en balletjes mooi op een bordje leggen en afmaken met vega Parmezaans kaas (zie receptje hieronder).
Deze vega gehaktballetjes met vega Parmezaan zijn te lekker om te laten staan.

Vega Parmezaanse kaas voor over de pasta.

Ingrediënten:

  • 50 gr rauwe cashewnoten
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje zout

Werkwijze:

  • Hak de cashewnoten goed fijn in een keukenmachine of blender en met het knoflookpoeder en zout erbij. Sprenkel over de pasta en snel aan tafel!

 

Geef een reactie