Sugo di noci. (Italiaanse walnoten saus)

In het Italiaanse Liguria eten ze walnoten op de pasta….

En dan het liefst op de plaatselijke driehoekige ravioli of op een goed bord gnocchi. Door de rijke smaak van de walnoten en pijnboompitten is dit een geliefde saus voor in de koude wintermaanden. Niet geheel karakteristiek voor deze regio aan de noordwestelijke kust van Italie. De bevolking eet veel vis en bladgroen. De bekende pesto Genovese vindt zijn oorsprong ook in deze streek! Zoals met veel oudere Italiaanse gerechten is er niet 1 absoluut recept. Per dorp en per familie verschillen de ingredienten en verhoudingen. Daarom is dit recept prima aan te passen aan je eigen smaak! Bestel bij ons snel de volle walnoten uit Chili en pijnboompitten die nooit bitter zijn. Zo kun je zelf lekker experimenteren met deze saus, we verzenden namelijk binnen 48 uur.

De enige echte salsa di noci?!

Het canvas van deze saus zijn de noten, de overige ingredienten zijn naar smaak aan te passen, toe te voegen of weg te laten. Hoe vaker je de salsa di noci maakt, hoe beter je kunt inschatten waar je wat meer van nodig hebt. In dit recept hebben we kookroom gebruikt, in de oude Italiaanse recepten kom je van alles tegen qua zuivel. Room, melk en oud brood of ricotta. Kookroom is niet te dun of te dik en je kunt het altijd nog verdunnen met wat melk. Zorg dat je een hele punt parmezaanse kaas koopt! De zakjes met geraspte parmezaan zijn bijna al hun smaak al kwijt, deze kaas kan niet goed tegen zuurstof.

Tot slot de pasta. Bij The Nuthouse zijn we eigenlijk allemaal gek op Italiaans eten. En net als dat we de kwaliteit van noten, gedroogd fruit, pitten, zaden en granen belangrijk vinden, moet onze pasta ook goed zijn! Verse pasta is altijd het beste, en anders een gedroogde pasta van een kwaliteitsmerk. Vandaag hadden we toevallig verse ravioli met ricotta en citroen in huis, dit was een lekkere combi! Omdat de saus niet verhit hoeft te worden ben je voor dit recept weinig tijd kwijt. Zodra het water voor de pasta kookt kun je de saus maken.

Sugo di noci.

Ingredienten:

 • 75 gram walnoten stukjes plus wat extra
 • 50 gram pijnboompitjes
 • 250 ml kookroom
 • 4 eetlepels parmezaanse kaas
 • paar takjes peterselie plus wat extra
 • 1 teen knoflook
 • peper en zout
 • verse ravioli of gnocchi

Werkwijze:

 1. Zet een ruime pan goed gezouten water op het vuur voor de pasta.
 2. Pak je keukenmachine en vul de kom met de walnoten, piijnboompitten, peterselie en knoflook. Hak dit alles fijn tot je alleen nog kruimels van de walnoot ziet en giet er dan langzaam wat room bij.
 3. Blijf room in de keukenmachine gieten tot je een romige substantie hebt. De saus mag best nog wat dik zijn, dan voeg je er straks gewoon wat kookwater van de pasta aan toe.
 4. Maak de walnotensaus af met de parmezaanse kaas, peper en zout. Eventueel een beetje lekker gras-achtige olijfolie.
 5. Wanneer de pasta gekookt is en je deze gaat afgieten doe je de pasta terug in de kookpan met een klein beetje van het kookwater. Hier gaat de saus bij.
 6. Roer voorzichtig om zodat de saus de pasta bedekt. Laat het hele gerecht nog even in de pan staan zodat de saus de warmte opneemt.
 7. Leg de pasta op mooie diepe borden en maak af met de peterselie en laatste walnootstukjes. Mangiare!

Geef een reactie