Taco’s met walnoot-chorizo (vegan)

Ai caramba, vegan taco’s.

De Mexicaanse keuken is in Nederland eigenlijk niet heel bekend. De taco’s zoals wij ze hier kennen met harde schelp, gehakt en kaas zul je in Mexico nergens vinden. Dit is een product van de Tex-Mex keuken, bedacht in Amerika. En wist je dat burrito’s met rijst en gehakt ook niet traditioneel Mexicaans zijn? Echt Mexicaans eten is zo rijk en gevarieerd per regio dat de hele keuken als UNESCO werelderfgoed beschermd is. In Mexico zelf kun je overal op straat taco’s eten, maar de vullingen die gebruikt worden zijn heel anders dan Tex-Mex ons doet geloven. Er wordt veel stoofvlees gebruikt, maar bijvoorbeeld ook orgaanvlees. Grote favoriet zijn de taco’s el pastor, waarbij varkensvlees aan een spit wordt geroosterd. Het ziet er uit als een kebabspit en op de bovenkant komt een hele ananas, die door het sap voor een karamel-achtig tintje zorgt. De Mexicanen zijn ook niet vies van gekke eiwit-bronnen, zo zijn taco’s met chapulinas (dit zijn sprinkhanen!) ook wijd verkrijgbaar.

Geen vlees? Geen probleem!

Eet je graag minder of geen vlees, dan kun je een taco natuurlijk vullen met groente of bonen. Maar het is ook een leuke uitdaging om te proberen de traditionele tacovullingen na te maken. Met een combinatie van walnoten en zongedroogde tomaten gaan we in dit recept een echte klassieker nabootsen. Namelijk de taco chorizo! Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst, de Spanjaarden hebben dit geïntroduceerd in Mexico. Meestal is de basis varkensvlees, met pittige gerookte pepertjes en knoflook. Het vlees wordt uit de worst gehaald en opgebakken om in taco’s te stoppen. We gaan dit na-maken door de walnoten lekker spicy te kruiden. Walnoten zijn perfect om vleesvervangers mee te maken, de structuur leent zich er goed voor en marinades en kruiden worden goed opgenomen. Door de poreuze structuur van deze noten zijn walnoten beter op smaak te brengen dan bijvoorbeeld amandelen. We gebruikten ook walnoten in balletjes voor spaghetti: (klik op de foto om naar het recept te gaan)

NB. Verder is het handig om voor dit recept zongedroogde tomaatjes te gebruiken die niet in olie zitten, maar droog in een zakje. Kun je deze nou niet vinden? Giet dan een potje tomaatjes af en laat ze een uurtje uitlekken in een vergiet, dep ze daarna droog met papier.

 

Taco’s met vegan chorizo van walnoten.

Ingredienten:

 • 250 gram walnoten stukjes 
 • 75 gram zongedroogde tomaatjes
 • 6 kleine tortilla’s (maistortilla’s zijn het lekkerst)
 • 1 limoen
 • 1 rode ui
 • bosje koriander
 • 1 avocado
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel chili poeder (Mexicaans gerookte chili’s als je dit hebt)
 • zout

Werkwijze:

 1. Zet de tomaatjes in een kommetje warm water en laat 5 minuten wellen. Giet ze daarna af en dep droog met keukenpapier.
 2. Gebruik een keukenmachine om te walnoten even grof te hakken, zodat het net geen meel is. Doe je walnotenstukjes daarna in een kom.
 3. Van de tomaatjes ga je een saus maken, deze gaan nu in de keukenmachine. Voeg daar de knoflook, paprikapoeder, chilipoeder en zout aan toe. Laat de machine even draaien tot je een massa krijgt.
 4. Voeg hier vervolgens een eetlepel water aan toe en zet de machine weer aan. Blijf water toevoegen tot je een dikke saus hebt.
 5. Proef je saus nu, lijkt het al op chorizo? Je kunt nog wat kruiden of bijvoorbeeld zout toevoegen als je dat nodig vindt.
 6. Giet het mengsel bij de walnoten en meng dit stevig door. Je “chorizo” vulling is nu klaar!
 7. Snij ringetjes van de rode ui, snij de limoen aan en maak mooie plakjes van de avocado. Pluk de blaadjes van de koriander. Dit gebruik je straks allemaal om je taco’s te garneren.
 8. Zet een grote koekenpan op het gas en laat even warm worden, hier ga je 1 voor 1 de taco’s even in opwarmen. Ondertussen pak je nog een pan, laat deze op zacht vuur warm worden en voeg een paar druppels olie toe.
 9. Doe je vulling in de pan op zacht vuur en blijf goed omscheppen, het mag echt niet te heet worden.
 10. Alles warm? Vul de taco’s, garneer ze en aan tafel!

Geef een reactie