Vegan bacon van kokossnippers.

vegan bacon

Lekker rokerige spekjes eten zonder biggetjes.

In de collectie #meatlessmonday recepten mag dit natuurlijk niet ontbreken. Bacon, ontbijtspek, gerookte spekjes, katenspek en ga zo maar door, iedereen houdt er van. Helaas is spek moeilijk na te maken. Daarom is het voor mensen die geen of minder vlees eten een uitdaging om op zoek te gaan naar een alternatief. Er bestaan inmiddels best wat alternatieven, bijvoorbeeld van zeewier of seitan. Toch leek het ons leuk om eens bacon stukjes te maken van kokos! Dit is een bereiding die we zo af en toe voorbij zagen komen op blogs en Instagram, hier zijn we mee gaan experimenteren en het resultaat ziet er goed uit!

Heerlijk op pannenkoekjes (bijvoorbeeld onze pannenkoekjes met lijnzaad-ei) maar ook op een BLT sandwich of in een salade. Of denk aan avocado toast met deze vegan spek reepjes! Eenmaal klaargemaakt zijn de bacon stukjes goed te bewaren als je ze luchtdicht afsluit in een potje, zorg wel dat ze dan helemaal droog en afgekoeld zijn. Zo blijven de kokos spekjes wel een half jaar goed en heb je altijd wat vegan bacon in huis.

Deze knapperige kokos komt uit Indonesië of van de Filipijnen. Jonge kokos wordt gedroogd en gesnipperd. Hierdoor krijg je de heerlijke romige smaak van de kokos, maar ook een heerlijk krokantje. Een perfecte basis om deze spekreepjes mee te maken. In dit recept komt een misschien onbekend ingredient voor, namelijk liquid smoke. Dit zijn vernuftige flesjes vloeistof die elk gerecht een heerlijke rookgeur en -smaak geven. Onmisbaar voor dit recept! Te verkrijgen bij ruim gesorteerde toko’s. Voor de kleur voegen we hier ook een beetje paprikapoeder toe.

vegan spekreepjes

Diervriendelijke bacon van kokossnippers, snel klaar!

Ingrediënten:

  • 150 gram kokossnippers
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels honing, agavenectar of maple syrup
  • 2 eetlepels liquid smoke
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Werkwijze:

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de sojasaus, honing, liquid smoke en paprikapoeder in een groot schaal en meng even goed door elkaar.
  3. Voeg de kokos hier aan toe en roer goed door totdat alle snippers bedekt zijn met het mengsel.
  4. Laat even staan zodat de “marinade” er ook goed in trekt, zo’n 15 minuten.
  5. Verspreid de kokos goed over de bakplaat zodat je een dunne laag hebt. In totaal bak je de vegan bacon een kwartier, na elke 5 minuten haal je de plaat even uit de oven om de snippers om te husselen.
  6. Wanneer de spekreepjes klaar zijn laat je ze helemaal afkoelen, zo zijn ze lekker knapperig!

vegan bacon

 

 

Geef een reactie