Zijn noten goed voor honden?

“Zeg mevrouw van de noten, mag ik mijn hond ook noten geven?”

The Nuthouse is begonnen op de markten van Amsterdam, en nog steeds is dit een groot onderdeel van ons bedrijf. Het contact met de klanten die we elke week zien is heel belangrijk en het is prachtig om de vers gebrande nootjes te verkopen tussen allerlei andere mooie versproducten. Door de feedback en suggesties van onze marktklanten kunnen we ons assortiment blijven ontwikkelen en horen we direct van de klant wat ze belangrijk vinden en waarde aan hechten. De veel voorkomende vragen geven ook inspiratie voor de artikelen en recepten op de website! We zien veel klanten met honden op de markt en we verwennen de viervoeters graag met een nootje, wat leidt tot de vraag “mag mijn hond eigenlijk noten eten en zo ja welke?”.
Om deze vraag uitgebreid te kunnen beantwoorden zijn we op onderzoek uitgegaan. Over hondenvoer is veel te doen geweest de laatste jaren, er is meer aandacht voor het dieet van huisdieren dan ooit. De focus op gezonde voeding voor onszelf richt zich ook op onze trouwe viervoeters. Steeds meer mensen zijn bezig met de kwaliteit van de brokken of geven zelfs verse voeding. Hier heb je 2 varianten in, de makkelijkste optie is om KVV te voeren. Deze afkorting staat voor Kant en klaar Vers Vlees. Dit voer wordt diepgevroren in porties aangeboden en is vaak compleet gemengd, dit wil zeggen dat er samenstelling van spiervlees, orgaanvlees, vitamines en mineralen in zit. De juiste verhoudingen hierin zijn namelijk belangrijk. Andere optie is om BARF te voeren, dit staat voor Biologically Appropriate Raw Food. Hiermee bootst je zoveel mogelijk het natuurlijke dieet van de hond na en moet je zelf aan de slag om de juiste verhoudingen samen te stellen met een variatie in diersoorten. Maar of je nou brokken uit de supermarkt, hoogwaardige vleesbrokken, KVV of BARF voert, het voeren van noten, pitten en zaden is een mooie toevoeging aan het dieet van je hond. Een gezond extraatje!
Kantoorhond Ted krijgt zo af en toe amandelen.

Waar moet je mee uitkijken?

Gek genoeg wordt er snel geroepen dat alle noten slecht zijn voor honden. Dit behoeft enige nuance. Er zijn een paar soorten noten waar je mee uit moet kijken en net als bij mensen geldt dat te veel van iets nooit goed is. Wat je beter niet aan de hond kunt voeren zijn de volgende nootjes:
  1. Pinda’s. Honden kunnen een pinda-allergie hebben en kunnen heftige reacties krijgen door het eten van pinda’s. Gelukkig is dit maar een heel klein percentage en de meeste viervoeters zijn dan ook dol op bijvoorbeeld pindakaas. Let er wel op dat je geen pindakaas geeft met veel toegevoegde suiker, zout of vet! Onze 100% pindakaas die alleen maar vliespinda’s bevat is een lekkere snack voor honden.
  2. Macadamia’s. De enige notensoort die je absoluut niet mag voeren. Macadamianoten bevatten een toxine waar honden vreselijk ziek van kunnen worden. Dit uit zich in overgeven en uitval van spieren en organen. Niet aan de hond geven dus!
  3. Walnoten. Goed gedroogde walnoten die onder streng toezicht geproduceerd worden voor menselijke consumptie zijn veilig voor honden. Maar helaas horen we vaak dat honden zich liever tegoed doen aan zogeheten “natte” walnoten. De noot valt van de boom en ligt vervolgens in het vochtige gras te broeien en kan schimmels ontwikkelen. Deze schimmels zijn zeer giftig voor honden.
Bij het voeren van noten aan honden is het belangrijk dit als een kleine toevoeging te zien en echt niet te veel te geven. Ondanks dat noten goede vetten bevatten heeft een honden geen hoog gehalte plantaardig vet nodig in z’n dagelijkse voeding. Ook bevatten noten relatief veel fosfor, een voedingsstof die in kleine hoeveelheden gezond is maar in grote hoeveelheden nier- en blaasproblemen kan veroorzaken, vooral in puppies en honden op leeftijd.
Pistachenoten zijn geschikt voor honden.

Hoe kan ik mijn hond dan veilig noten voeren?

Het belangrijkste is om altijd rauwe noten te voeren. Hierdoor krijgt de hond geen extra vet binnen en ook geen zout, omdat de noot nog niet gebrand is. Wij hebben al onze noten ook rauw verkrijgbaar omdat we alle notensoorten rauw inkopen en zelf vers branden. Je begint dus met rauwe noten, deze kun je in z’n geheel voeren alsof het hondenkoekjes zijn of je kunt de noten malen. Dit kan met een kruidenmolentje of keukenmachine. The Nuthouse beschikt ook over een speciale notenrasp dus je kunt ook een zakje notenmeel bij ons bestellen. Bedenk wel dat je rauwe noten gemalen niet maanden kunt bewaren, het is dus beter om bijvoorbeeld per maand te kopen wat je daadwerkelijk opmaakt. De kwaliteit gaat iets sneller achteruit dan als je de noten heel laat.
Net als bij mensen is de variatie ook van belang, elke noot bevat immers verschillende hoeveelheden voedingsstoffen. Een mix van rauwe noten voor de hond kan bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en cashewnoten bevatten. Ook zijn pistachenoten geschikt voor honden door het lage vetgehalte, maar dan wel gepelde pistache. Scherpe bolsters en schillen kunnen niet verteerd worden door de hond. Daardoor kunnen ze schade aanrichten in de maag.
Pitten en zaden bevatten veel eiwitten en zijn daarom ook geschikt voor het dieet van je huisdier! Honden zijn van nature carnivoren en eten dus veel proteïne. Vooral pompoenpitten zijn hierdoor gezond voor honden. Hennepzaad en lijnzaad zijn een goede bron van linolzuur voor de hond, dit is het goede vet omega 6. Vaak krijgen honden zalmolie, schapenvet of andere vetten om bijvoorbeeld de vacht mooi te houden. Hiervoor kun je dus ook zaden inzetten. Een kleine toevoeging van pitten en zaden is naast noten een lekker extraatje voor de hond.
NB. Steeds vaker horen we dan mensen noten, pitten en zaden weken voor consumptie. Hierdoor zou je de aanwezige voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Er wordt ook aangeraden om dit voor honden te doen.

Hoe veel is het gevreesde te veel?

Als je zelf maaltijden voor je hond samenstelt uit vlees, orgaan, groente en andere toevoegingen wordt aangeraden om in totaal 2 procent noten, pitten en zaden te gebruiken. Dit is een goede regel om aan vast te houden, beeld je in wat 2 procent van de voerbak van je hond is. Geef je bijvoorbeeld 500 gram brokken, KVV, vlees of natvoer per dag? Dan mag er dus 10 gram noten bij. Voor mensen wordt een handje noten aangeraden, bij honden gaat dit dus meer richting een theelepeltje. Hou bij het samenstellen van het voer in je achterhoofd dat je verschillenden soorten noten en pitten gebruikt. Bij het eerdere voorbeeld van 500 gram voer per dag kun je bijvoorbeeld het voer voor een week mengen, in totaal heb je dan 3,5 kilo voer waarvan 70 gram noten, pitten en zaden mogen zijn. Wanneer je verschillende soorten rauwe noten inkoopt en dit mengt met pompoenpitten, hennepzaad en lijnzaad kun je het per week afwegen en makkelijk bij het voer geven.
Ondanks dat er richtlijnen op zakken hondenbrokken staan is het belangrijk om op het oog te voeren zoals dat genoemd wordt. Een jonge actieve hond heeft meer brandstof nodig dan een rustige hond op leeftijd, ook al hebben ze misschien hetzelfde gewicht. Zie je dat je hond te stevig wordt? Geef dan iets minder voer en dus ook iets minder noten. Wanneer de ribben van de hond te voelen zijn onder de vacht en de taille duidelijk zichtbaar is, heeft de hond in principe een gezond gewicht. Duidelijk afgetekende ribben zijn een teken van ondergewicht, een hangende buik en onvindbare taille zijn tekenen van overgewicht. Veel honden zijn te zwaar en dit is erg slecht voor de gewrichten.
Ongeacht of je vers voer geeft of brokken is het belangrijk dat je altijd een grote waterbak met vers water hebt staan!
Heerlijke hazelnoten in plaats van hondenkoekjes.

Geweldig, ik ga m’n hond verwennen met wat nootjes!

Goed idee! En met deze informatie kun je lekker aan de slag om het dieet van je hond uit te breiden met noten, pitten en zaden. Je kunt dit opnemen in het dagelijkse voer van je hond of nootjes gebruiken als beloning. Veel beloningssnoepjes en hondenkoekjes die je in de winkel kunt kopen bevatten vooral veel graan en dergelijke producten. Een hond heeft geen koolhydraten zoals graan nodig dus deze versnaperingen gaan zo door de hond heen en worden nauwelijks verteerd. Voornaamste bron van vezels is groente, maar dit zit helaas zelden in koekjes of brokken. Daarom zijn noten een goede vervanging voor ongezonde huisdiersnacks. Vol met proteïne en gezonde vetten. Bijkomend voordeel: een handje
hazelnoten in je jaszak voor tijdens de wandeling is fijner dan een handje hondenkoekjes, je kunt er zelfs ook lekker van snacken en krijgt geen nare geurtjes aan je jas en handen.
Tevens kun je een kong of dergelijk speeltje vullen met nootjes en dichtsmeren met onze 100% pindakaas. Dit soort speeltjes, of voerpuzzels, zijn geweldig voor je hond. Doordat ze moeten nadenken over hoe ze de snacks eruit gaan halen, hoe ze het speeltje daarvoor moeten positioneren en het speurwerk met de neus is dit iets waar je hond op een gezonde manier moe van wordt.
Kantoorhond Ted smult van onze pindakaas!

Belangrijkst om te onthouden:

  1. Geef alleen maar rauwe noten aan je hond.

  2. Voer nooit meer dan 2% van het totale dieet in nootjes, pitten en zaden.

  3. Gebruik 100% pindakaas en bijvoorbeeld hazelnoten voor voerpuzzels.

  4. Laat je hond genieten met mate!

Geef een reactie