Vegaburgers van noten, bruine rijst en haver met een Japanse twist

Vegaburgers van noten, bruine rijst en haver met een Japanse twist

Ruben GraveNovember 27, 2018

#meatlessmonday

Maak de wereld een beetje groener, eet wat minder vlees! In het weekend heb je natuurlijk wat meer tijd om lekker uitgereid te eten, kookprojecten te houden of gewoon heerlijk te luieren. Maar net als dat je bed opmaken een goed, pro-actief begin van de dag is, is op maandag vegetarisch of vegan eten een goed begin van een bewuste, gezonde week. Elke week hebben we daarom een leuk recept met noten, pitten, gedroogd fruit of granen voor je op de maandag, altijd zonder vlees! Vandaag is dat een recept voor vegaburgers met een Japans tintje, gevuld met pecans, walnoten, rijst en havervlokken. Gezonde burgers die niet droog zijn en lekker vullen. Voor deze vegetarische burgers gebruiken we rauwe noten, dit heeft altijd de voorkeur als je noten als ingredient bij het koken gebruikt. Bij The Nuthouse kun je altijd rauwe noten kopen, omdat we alle noten vers branden hebben we ze ook altijd rauw op voorraad. Naast zonnebloempitten, walnoten en pecans gaat er gekookte rijst in de hamburgers. Gekookte rijst geeft samen met de havervlokken een mooie binding, iets wat lastig kan zijn in vegetarische notenburgers. De Japanse twist zit hem in de sojasaus, ook wel tamari genoemd, en het gebruik van misopasta. Misopasta wordt gemaakt van sojabonen, deze worden met water en zout gefermenteerd. Het is bekend van de troebele, zilte misosoep die je misschien wel eens in een sushi-restaurant hebt gekregen. Het fermentatieproces heeft 2 grote voordelen; de goede bactieren die hierdoor ontstaan hebben een gezonde uitwerking op je spijsvertering en de bonenpasta krijgt er een diepe, volle smaak van. Onderaan hebben we nog een receptje staan voor een overheerlijke sesamdressing met tahin van geroosterde sesamzaadjes! Deze potten tahin zijn onderdeel van onze The Nuthouse collectie met chefkok Alain Caron. De tahin en andere (noten)pasta's worden voor ons geproduceerd in Spanje en je kunt er eindeloos mee varieren.

Ingredienten:

- 1/2 kopje walnoten - 1/2 kopje zonnebloempitten - 1/2 kopje rauwe pecannoten - 1 kopje gekookte bruine rijst (rode of zwarte rijst kan ook) - 1/2 kopje havervlokken - 1 ei - 1 rode ui, in 2 helften apart - 1 teentje knoflook - duimpje gember - paar takjes peterselie - 1 eetlepel misopasta - 2 eetlepels sojasaus - peper
Bij de burgers:
- 4 broodjes - kropsla, spitskool of ijsbergsla - wasabimayonaise, ketchup en/of sesamdressing Nuthouse Vega Hamburger Recept

Werkwijze:

- Zorg dat je gekookte rijst goed uitgelekt is, je kunt het in een vergiet doen en er iets zwaars bovenop zetten zoals blikjes met bonen. De rijst is het beste in het recept te verwerken als hij redelijk afgekoeld is. - Pel de knoflook en snij de buitenkant van de gember af, hak de gember in grove stukken. Snij de ene helft van de rode ui in grove stukken en bewaar de andere helft om zo uienringen van te maken. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie af. Nu heb je alles mooi klaarstaan! - Pak je keukenmachine en doe er de havervlokken in, laat dit draaien tot je havermeel hebt. Nu voeg je de pecans, walnoten en zonnebloempitten toe, deze hoeven niet heel fijn gehakt te worden. - Vervolgens gaat de rijst in de keukenmachine, samen met de knoflook, rode ui, gemberstukjes, peterselieblaadjes, misopasta, sojasaus, het ei en een snufje peper. Druk een paar keer op "pulse" totdat je burger-deeg een mooi geheel is. - Heb je geen moeite met rauw ei? Proef dan een klein stukje van het mengsel om te checken of het goed op smaak is. Liever geen rauw ei eten? Pak dan een bolletje van het mengsel en bak er een heel klein burgertje van in de koekenpan, even laten afkoelen en goed proeven. Je kunt altijd nog wat sojasaus toevoegen als je wat zout mist, of wat misopasta als je de smaak liever wat dieper wil hebben. - Wanneer je tevreden bent over de smaak van de burgers kun je gaan bakken. Zorg dat alles klaar staat, nu kun je vast je sla of kool snijden en de broodjes opensnijden en klaarleggen. Terwijl je koekenpan goed heet staat te worden kun je de overgebleven rode halve ui in ringen snijden. Schenk wat olie in de pan! - Zet een kommetje water neer. Met natte handen voorkom je dat het burger-mengsel aan je handen gaat plakken! Vorm 4 mooie, niet te dikke burgers en leg ze in de koekenpan. Bak aan beide kanten tot ze lekker bruin zijn en leg ze op de broodjes met sla en ui. Als kers op de taart een lekkere saus, zoals de pittige Japanse wasabimayonaise, klassiek met ketchup of met deze verrassende sesamdressing die je zo gemengd hebt:

Snelle sesamdressing:

- 2 eetlepels tahin van geroosterd sesamzaad - 1 eetlepel sesamolie - 1 eetlepel sojasaus - paar druppels limoensap